20 maart 2025

[CASES] Inclusie en diversiteit

Diversiteit – Voor coördinatoren en leidinggevenden

Anno 2024 moet de werking van je organisatie inclusief en divers zijn. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan? Daarom nodigden we voor Binnenkoppers 2 organisaties uit die vanuit de praktijk toelichten hoe zij het aangepakt hebben.  

De Ambrassade – Op naar een inclusief organisatiebeleid

In het kader van het masterplan diversiteit in/en het jeugdwerk uit 2018 ging De Ambrassade het engagement aan om werk te maken van een inclusief organisatiebeleid. Want hoe kun je als organisatie het jeugdwerk kwaliteitsvol ondersteunen rond inclusie zonder eerst naar de eigen organisatie te kijken? Vandaag zijn we bijna 6 jaar verder en neemt Jasmien Schultz neemt ons mee in het boeiende, maar verre van perfecte, traject dat De Ambrassade aflegde. ‘Wat hebben we geleerd?’ zou Piet  zeggen. 

Over Jasmien Schultz

Jasmien Schultz is sinds december 2023 coördinator jeugdwerkondersteuning en breed jeugdbeleid bij De Ambrassade. Daarvoor ondersteunde ze het jeugdwerk met expertise over alles wat te maken heeft met het jeugdwerk en organiseerde ze vormings- en netwerkmomenten. Zij was ook de trekker van de projectgroep inclusief organisatiebeleid van De Ambrassade.

Het Connectief – De communicatie van Sensoa doorgelicht

‘Niets over ons, zonder ons’. Het is een slogan die Het Connectief graag in de praktijk toepast. Aan de hand van focusgroepen, nauwgezet samengesteld met de juiste profielen, licht Het Connectief de communicatie van organisaties door. 

Zo ook voor Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid. Een aantal websiteteksten van Sensoa werden op de rooster gelegd. Hoe goed kon de focusgroep zich erin herkennen? Was er voldoende aandacht voor gendersensitiviteit en diverse culturele referentiekaders? In deze talk vertelt Claire Van Trimpont aan de hand van deze casus meer over welk inzicht focusgroepen je kunnen geven, hoe je de samenstelling en doorlichting praktisch aanpakt en hoe inclusieve communicatie een blijvend proces is. 

Over Claire Van Trimpont

Claire Van Trimpont werkte 14 jaar lang in de culturele en socio-culturele sector binnen communicatie en beleid. Na een opleiding in de master Gender en Diversiteit, richtte ze haar eigen onderneming Het Connectief op. Sinds 2011 combineert ze er haar ervaring in communicatie met haar kennis rond diversiteit en inclusie. Ze geeft lezingen, vormingen en doet aan trajectbegeleiding rond inclusieve communicatie voor social-profitorganisaties. www.hetconnectief.be

Andere inspiratiesessies